Mit jelent a lipoma?

A lipoma egy jóindulatú, lassan növekvő zsírdaganat, amely a test bármely részén előfordulhat, de leggyakrabban a test, a nyak, a vállak és a hát területén fordul elő. A lipoma egyes esetekben fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhat, ha a daganat nyomást gyakorol a környező szövetekre vagy idegekre.

A lipomák általában kerek vagy ovális formájúak, és sima, puha tapintásúak lehetnek. A méretük változó lehet, kicsi, mint a borsó, vagy nagyobb, mint egy dinnye. Általában a bőr alatt helyezkednek el, és nem okoznak fájdalmat, de ha nőnek vagy nyomást gyakorolnak a környező szövetekre, akkor kellemetlenséget okozhatnak.

A lipomák általában nem igényelnek kezelést, hacsak nem okoznak fájdalmat, esztétikai problémát vagy funkcionális zavart. Ha a lipoma zavarja a normális testműködést vagy okoz fájdalmat, akkor sebészeti eltávolítás javasolt. A lipoma eltávolítása általában egyszerű beavatkozás, és ritkán fordulnak elő szövődmények. Azonban a lipomák újbóli megjelenése előfordulhat. Ezért fontos, hogy az eltávolított daganatot az orvos további vizsgálata céljából patológiai laboratóriumba küldje.

Mikor alakul ki a lipoma?

A lipoma bármilyen életkorban előfordulhat, de általában a középkorú és idősebb felnőtteknél jelentkezik. Gyakrabban fordul elő azonban a 40 és 60 év közötti korosztálynál. A lipomák kialakulása nem kapcsolódik sem a nemhez, sem az etnikai hovatartozáshoz. Többnyire egyetlen daganat jelenik meg, de előfordulhat, hogy egyszerre több is kialakul. Általában lassan növekednek, és a legtöbb esetben jóindulatúak. Azonban, ha egy daganat gyorsan nő, vagy megváltozik a mérete, vagy fájdalmat okoz, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A lipoma tünetei

A lipoma általában nem okoz tüneteket, kivéve ha nyomást gyakorol a környező szövetekre vagy idegekre. Az ilyen esetekben a lipoma tünetei a következők lehetnek:

  • Látható csomó vagy duzzanat a bőr alatt: A lipoma általában kerek vagy ovális alakú, és sima, puha tapintású.
  • Kellemetlen vagy fájdalmas érzés: Ha a lipoma nagyobb méretű, akkor nyomást gyakorolhat a környező szövetekre és idegekre, ami kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat.
  • Érzékenység: Néhány lipoma érzékeny lehet a nyomásra vagy a tapintásra.
  • Mozgékonyság: A lipoma általában mozdítható és nem tapad a környező szövetekhez.

Fontos tudni, hogy a lipomák általában nem rosszindulatúak és nem jelentenek veszélyt az egészségre. Azonban, ha a lipoma gyorsan növekszik, fájdalmat okoz, vagy más tüneteket okoz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják a ritkább, rosszindulatú daganatokat.

Fotó: Darvasmed.hu