Szaunakályhák

Zavarba ejtően nagy a választék szaunakályhákból is, ám jó tudni, hogy az alapmodellek családi használatra bőven megfelelnek – ezek felfűtési ideje mintegy 45 perc, a kövek locsolásával keletkező gőz hőfoka pedig 70-90 fok körüli.

A drágább típusok – például a svéd Tylö termékei – közel 30 perc alatt intézik el a felfűtést, ezáltal 30 százalékkal energiatakarékosabbak a „mezei” változatoknál. Ha azonban kevésbé prózai oldalról vizsgáljuk a csúcsmodelleket, azonnal szembetűnik, hogy középen gyógynövények, illetve gyógynövény filterek helyezhetők el, így kabinunk herbál szaunaként is működtethető, míg a szélső rekeszekbe illóolajat csepegtetve aromaterápiás hatást érhetünk el.

A hazai forgalmazók igazából a csatolt szolgáltatások terén versengenek és itt igen csak észnél kell lennie a vásárlónak, hiszen nem mindegy, hogy a termék árának egy bizonyos százalékát fizeti ki például az összeszerelésnél, vagy pedig egy fix összeget. Nagy árbéli eltérés tapasztalható viszont az egyedi megrendelésre készült szaunák esetében: igaz, általános gyakorlat, hogy a helyszíni felmérést, a tervkészítést és az árkalkulációt gratis adják a cégek. A helyszínre szállított szaunák összeszerelése egyébként 2-3 napot vesz igénybe. A szauna beüzemelése után ügyeljünk arra, hogy megkapjuk az átadási dokumentációt, amely tartalmazza a szükséges használati utasításokat, műszaki leírásokat és minőségi tanúsítványokat, a szaunához és a szaunakályhához jótállási jegyet, valamint egyéb tanácsokat az egészséges szaunázás eléréséhez.

Ajánlott például időnként az elektromos szerkezetek megfelelő működésének méréses ellenőrzése, az esetlegesen szükségessé váló beállítások elvégzése. A szakemberek javaslatot tesznek a következő karbantartás alkalmával szükségessé váló alkatrészcserékre is, illetve vállalják a különböző funkciójú kabinok belső felületeinek fertőtlenítését, vagy ha a vevő úgy kívánja, folyamatosan biztosítják a fertőtlenítéshez szükséges tisztítószereket. A leggyakoribb javítások listája egyébként nem túl hosszú: ilyen a szaunakályha-fűtőszál cseréje, vagy a szaunakályha komplett cseréje (erre az egységre általában 1 éves garancia van), előfordulhat, hogy szükségessé válik a szaunakő cseréje, illetve a drágább modellekben a gőzgenerátor fűtőlapátjának és tartályának cseréje.

Végül pillantsunk be a rafinált tervezői lelkülettel kitalált opciók hosszú sorába. A jégkút, a jégkabin használata például fokozza a hasonlóságot az eredeti finn körülményekkel, míg a Lakonium a finn szauna hűvösebb változata. Itt a hőmérséklet nem haladhatja meg az 55 fokot, a páratartalom elenyésző. Fokozza a vérbőséget és erősíti az immunrendszert. A Tepidárium 30-40 fokos kabinjában órákat is eltölthetünk. Használhatjuk akár szauna előtt vagy után, lényegében anélkül erősíti az immunrendszert, hogy a keringést megterhelné. A Danarium pedig a wellness világ legújabb fejlesztése. Meglévő szaunánk vezérlőjén beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, majd a gőzfejlesztő aromacsészéjébe beleöntünk 3 merítőkanál vizet, illetve vízzel higított illatanyagot teszünk az aromacsésze alatt elhelyezett illatosító tartályba, s máris kezdődhet a gőz relaxáció. Ínyenceknek ma már a hordószauna is elérhető itthon, no és természetesen választhatunk finn vagy svéd merülődézsát éppúgy, mint mézes szaunaszappant, nyírfavirgácsot, illetve 2 darabos snapszos pohárszettet.