Teljesítse álmát – vegyen felszíni medencét

Manapság egy kerti medence egyáltalán nem elérhetetlen luxuscikk, baráti áron vásárolhatunk magunk és családunk számára otthoni kikapcsolódásra, csobbanásra alkalmas vízi alkalmatosságot. A kiválasztást érdemes alaposan átgondolni, hogy hosszú távon melyik éri meg a legjobban, és melyik típus tudja a lehető legnagyobb kényelmet nyújtani számunkra a lehetőségeink figyelembe vételével.

Hasznos tippek medence vásárláshoz

A medence manapság a családi házak, kertek alapdarabja, és a meleg beköszöntével egyre többen gondolkodnak saját medence felállításán. Mielőtt kiválasztanánk álmaink medencéjét, nem árt tisztában lenni az egyes típusok előnyeivel és hátrányaival, például a felállítás nehézségével, és a várható élettartammal egyaránt.

Mit jelent a téliesítés?

Mikor medencét választunk, nem árt előre tudni, hogy mekkora munkát igényel a leeresztése a szezon végén, illetve téliesíthető-e az adott típus. Téliesítésnek azt a munkát nevezzük, amikor szezon végén ősztől tavaszig a szabadban hagyjuk a medencét a vízzel együtt. Nagy előny, hogy a medence test a kertben a helyén marad, és nem kell a vizet sem leengedni, és a következő szezonban újra tölteni. A fagykár ellen azonban védeni kell: megfelelő előkészítést és vegyszerezést kell végeznünk, majd a medencére takaró fóliát kell borítani.

Kész medence vásárlása

A kisebb hellyel rendelkezők számára kifejezetten jó választás lehet a kész medence, amelyeket egy dobozban vásárolhatunk meg, és minden szükséges felszerelést – esetlegesen vízforgatót is –tartalmaz.

A felfújható peremű medence előnyei

A legkisebb anyagi ráfordítást egy felfújható peremű medence igényel. Ha ellátogatunk például a www.hawaj.hu weboldalra, akkor láthatjuk, hogy a legegyszerűbb modellt (igaz szűrőberendezés nélkül) akár 10-12 ezer forintért is megvásárolhatunk akciósan. Ha viszont kicsit többet rászánunk, akkor szűrőberendezéssel együtt körülbelül 20-30 ezer forintért (féláron!) is vásárolhatunk ilyen medencét. A tapasztalatok szerint az élettartama általában pár szezon, és téliesíteni sem lehet, viszont nagy előnye a kedvező ár és a könnyű felállítás – csak levetőt kell belefújni és már kész is –,illetve a könnyed mozgatása.

A fémvázas medencék előnyei

A fémvázas medencék stabilabbak, egy fémváz tartja mereven a medence testet. Az erősített PVC fólia anyaga miatt jobb konstrukció, mint a felfújható változat, azonban ez sem téliesíthető. A tapasztalatok szerint az olcsóbb medencék élettartama nagyjából 3 év, ez a típus is csak ritkán bír ki több szezont. Ha mindenképp fémvázas medencét választanánk, akkor hosszú távon tartósabb, drágább modellre érdemes beruházni.

Minőségi medence vásárlása

A minőségi medencék vásárlásakor már mélyebben kell belenyúlni a pénztárcába. A fémfalas medencéknek is többféle típusa létezik, a prémium fajták nagyobb méretűek, tartósak és masszívak, és föld fölé is telepíthetők, ráadásul téliesíthetők. Hátránya a magasabb ár, és munkaigényes a felállítása.

Ha épített medencét szeretnénk ahhoz mind a kivitelezéshez, mind a fenntartáshoz nagyobb büdzsé szükséges. Igaz, egy ideális méretű medence nem csak a kertünk ékessége lehet, de az ingatlanunk piaci értékét is jelentős mértékben megnövelheti.

Hová állítsuk a medencét?

Mivel a medence feltöltéséhez hideg vezetékes vizet használunk igen lassan éri el a test számára kellemes hőfokot, ezért célszerű a kertnek, terasznak olyan részére állítani, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Lehetőség szerint nem árt időben gondolni a napvédelemre, például olyan hasznos kiegészítőkre, mint a napellenző, vagy napvitorla, vagy a szolár medencetakaró. Ezek az egyenként pár ezres tételek biztosítják a kellemes vízhőmérsékletet, és megvédik a bőrünket a leégéstől és káros napsugaraktól.