AFC Ajax

Az Amsterdamsche Football Club Ajax, más néven AFC Ajax, Ajax Amsterdam, vagy egyszerűen csak Ajax, egy holland profi labdarúgó klub, amely a holland labdarúgás legmagasabb osztályában, az Eredivisie-ben játszik. Történelmileg az Ajax (nevét a legendás görög hősről kapta) Hollandia legsikeresebb klubja, 36 Eredivisie-címmel és 20 KNVB-kupával. A bajnokság 1956-os alapítása óta folyamatosan az Eredivisie-ben játszik, és a Feyenoorddal és a PSV Eindhovennel együtt egyike az ország „három nagy” klubjának, amelyek uralják ezt a versenyt.

Az Ajax a 20. században a világ egyik legsikeresebb klubja volt. Az IFFHS szerint az Ajax volt a 20. század hetedik legsikeresebb európai klubja, 1992-ben pedig A világ év klubcsapata. 1992-ben a német Kicker magazin szerint az Ajax volt a 20. század második legsikeresebb európai klubja. A klub egyike annak az öt csapatnak, amely jogot szerzett arra, hogy megtarthassa az európai kupát és viselhesse a többszörös győztes jelvényt; 1971-1973-ban egymás után nyerték meg. 1972-ben az Eredivisie, a KNVB-kupa és az Európa-kupa megnyerésével teljessé tették a kontinentális triplázást. Emellett 1972-ben megnyerték az első (de nem az UEFA által szervezett) Európai Szuperkupát is a Rangers ellen (1973-ban játszották). Az Ajax utolsó nemzetközi trófeái az 1995-ös Interkontinentális Kupa, az 1995-ös UEFA Szuperkupa és az 1995-ös Bajnokok Ligája voltak, ahol a döntőben legyőzték a Milant; az 1996-os Bajnokok Ligája-döntőt büntetőkkel veszítették el a Juventus ellen. 1995-ben az Ajaxot a World Soccer magazin az év csapatának választotta.

Az Ajax egyike annak a négy csapatnak, amelyik ugyanabban a szezonban/naptári évben megnyerte a kontinentális triplázást és az Interkontinentális Kupát, illetve a klubvilágbajnokságot; ez az 1971-72-es szezonban sikerült. Az Ajax egyike annak az öt klubnak, amelyik mindhárom nagy UEFA-klubversenyt megnyerte. Emellett kétszer megnyerték az Interkontinentális Kupát, az 1991-92-es UEFA-kupát, valamint a Karl Rappan Kupát, az UEFA Intertotó Kupa elődjét 1962-ben. Az Ajax a Johan Cruyff Arénában játszik, amely 1996-ban nyílt meg Amsterdam ArenA néven, majd átnevezték.

Holland bajnokság tabella a Focitipp.net weboldalán