A házi üvegházak előnye megtakarításban is kimutatható

Az üvegházak és fóliasátrak egyre népszerűbbek, hiszen kis területen jó lehetőséget nyújt a család friss zöldségekkel való ellátására, éves szinten akár 300 ezer forintot is megtakaríthatunk. A kialakítás előtt azonban érdemes utána járni, mivel bizonyos esetekben szükséges építési engedélyt is beszerezni. Jó hír, hogy a kertészetek most állami támogatással fejleszthetnek.

A hobbikertek mellett egyre többen fognak bele zöldségek, vagy gyógynövények házilagos termesztésébe, amely nem csoda a magas árak miatt. Az való igaz, hogy a hivatásos termesztők más technológiát alkalmaznak, de mindkettő célja az időjárásból fakadó szélsőségek minimalizálása, és kiszámíthatóbbá tétele. A közelmúltban látott napvilágot az a lakossági tanulmány, amelynek célja volt bemutatni, hogy milyen gazdasági előnyökkel jár az otthoni fenntartható kertészkedés. Az eredmények több szempontból is figyelemre méltóak: egyrészt egy háromtagú család esetében éves szinten akár a széndioxid-kibocsátás 150 kg-mal is csökkenthető az önellátással, másrészt – csak ha saját szükségletnek termesztenek tavasztól őszig, azzal akár 350 ezer forintot takaríthatnak meg. Egy átlagos hobbikertben általában zöldsalátát, répát, koktélparadicsomot, újhagymát, kelkáposztát, zellert, babot, kelkáposztát, és borsót termesztenek számos fűszernövénnyel együtt, ezek kimondottan jól fejlődnek akár hideg üvegházban is. Az olyan melegévszakos növények, mint az uborka, a paprika, vagy a paradicsom állandó 12-29 Celsius fokon tartva fejlődnek a legjobban.

Habár sokaknál nem a mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly, így a kerttel szemben számos érv szól az üvegházak mellett. A termesztők rémálma például a tavaszi fagykár, amely szinte a várható termés jelentős részét lenullázhatja. De az aszály, vagy a jégeső és a viharos szelek sem kímélik sem a gyümölcsösöket sem a veteményes kerteket. Az üvegház megóvja a növényeinket a környezeti károk mellett a napjainkban tapasztalható hőingadozástól. A tavaszi szezon legfinomabb gyümölcse az eper az átlagos szezonhoz képest legalább három hetet csúszik, de még fóliasátorban is legalább két hetet kell várni a szüretre a korábbi évekhez képest.

Támogatás korszerű üvegházak növényházak és fóliaházak építésére

Már most látható, hogy komoly igény mutatkozik a lakosság részéről is üvegházak növényházak és fóliaházak építésére. Jó hír, hogy a kertészetekben a korszerűsítésére milliárdok vehetők igénybe a kormány támogatási programjának keretében. A felhívással kapcsolatos részletek ismertek, azonban a végleges döntés még várat magára.