A coliving árnyas oldala

A colivingről, a közösségi együttélés modern formájáról egyre többet lehet olvasni. Természetesen mint minden, ez is számos előnnyel és hátránnyal is jár. Különösen egy olyan városban, mint Luxemburg- ahol a bérleti díjak az egekbe járnak- érdemes a lehetőségeket alaposan számba venni.

A coliving különösen a világ nagyvárosaiban felkapott, ahol jellemzően a bérleti díjak is igen magasak, nagyobb a hajlandóság a közösségi lakásmegosztásra a fiatal szakemberek és a diákok körében. Egyre több vállalkozás szakosodik a colivingre. Jó példa erre a luxemburgi Vaubanfort.lu, amely tíz éves tapasztalattal a háta mögött sikeresen bonyolítja a különböző jelentkezők egymásra találását.

Az életvitel természetesen számos előnnyel jár. Egyrészt a vadidegen országba érkezve nagyban támogatja a beilleszkedést, ha egy olyan otthonba érkezünk haza munka, vagy tanulás után, ahol hozzánk hasonló érdeklődésű és életvitelű személyekkel vehetjük körbe magunkat. Közismert, ha önállóan keresünk kiadó szobát, akkor hosszú távon olyan személyekkel kell osztozni az életterünkön, amelyet a tulajdonos személyes döntése alapján választ ki. Igen valószínű, hogy a lakókból sosem válik lakóközösség, már csak az eltérő érdeklődés miatt sem.

A coliving hátrányai

Vannak olyan típusú emberek, akik különböző körülmények esetén, vagy attól függetlenül, remekül érzik magukat egyedül is, közösségben is. Viszont sokan vannak olyanok, akiknek a komfortzónájukból való kilépést jelent a másokkal való osztozkodás- különösen a magánélet terén.

A coliving igaz, hogy saját privát hálószobát, így nyugalmat biztosít, de a lakás egy részét, a konyhát, a nappalit közösen használják. Sok esetben a saját hálószobához önálló fürdőhelyiség is kapcsolódik. Valljuk be hosszútávon az egymáshoz való alkalmazkodás nem könnyű feladat, gyakran még közeli családtagok között sem. A coliving akár egy házassághoz is hasonlítható (a számos jó, szép dolog és élmény mellett) kompromisszumokkal is jár. Különösen, ha a háztartási eszközökből egyetlen áll rendelkezésre, így például a mosás időpontját is meg kell tervezni, másokkal kell egyeztetni.

A digitális nomádok gyakori problémája, hogy a közös élet során a munka és a magánélet összeolvad, és nehéz a kettőt külön választani. Azoknak, akik a magánéletet és a saját teret részesítik előnyben, hosszú távon nehézségekbe ütközik a közös helyek, mint a nappali és a konyha megosztása.