Top 7 legszebb drágakő tulajdonsága

Minden ásvány vagy azzal díszített ékszer látványa, viselete elvarázsolja az embereket. Ragyogásuk, szépségük, a kristályokba zárt bölcsességük különleges misztikummal ruházza fel őket.

A természet spirituális erőkkel is bíró alkotásai, melyek a szivárvány minden színében, sőt még többen is, ragyognak. A közös vonások mellett, mindegyik rendelkezik legalább egy, ha nem több, csak az adott ásványra jellemző tulajdonsággal. Ezen egyedi vonások mentén szedtük egy csokorba a 7 legszebb drágakövet és a rájuk leginkább jellemző tulajdonságokat.

A legkerekebb: Igazgyöngy

S ha nem is mindig tökéletesen kerek, de természetétől fogva lekerekített vonalvezetésű, még ha olykor amorf alakzatot is vesz fel. Bár manapság inkább tenyésztett gyöngyökkel találkozhatunk, mivel lényegében azok is a természet alkotásai, ezért érezhető ezoterikus hatásuk. Azon kevés drágaköveink egyike, melynek keletkezése nem vulkanikus tevékenységhez kötődik, s nem is a földben, hanem vízben születik.

A legkeményebb: Gyémánt

A mai napig az egyik legkedveltebb és legdrágább, de mindenesetre a legkeményebb drágakő. A Mohs-féle keménységi skálán a legkeményebbnek járó 10. helyet foglalja el. Az ékszerkészítés mellett az ipar is nagy mértékben hasznosítja kiváló fizikai-kémiai tulajdonságai miatt. Bár az utóbbi évtizedekben megdőlni látszik élvonalbelisége a népszerűségi listán a divatcégek befolyásának köszönhetően, ragyogása, ellenállósága örök tekintélyt szerzett neki az évezredek alatt.

A józanság köve: Ametiszt

Ókori mítoszok szereplője Ametiszt, akit Dionüszosz, a bor és mámor istene változtatott ásvánnyá, s színét a bortól kapta. Neve is beszédes: “Nem részeg” a jelentése. Spirituális értelemben a tisztánlátást, józan, éber gondolkodást, a függőségektől való távolmaradást segíti ez a misztikus, lila drágakő.

A legújabb: Tanzanit

Az ibolya színű zoizitet későn, az 1960-as évek közepe-vége felé fedezték fel. Pontosabban, akkor mutatták meg a tanzániai pásztorok az ásványokat egy drágakő-kereskedőnek. Ő továbbította azt a Tiffany & Co. vezetőjének, aki találóan Tanzanitnak nevezte el a 20. század drágakövét.

A hűség és gyógyítás köve: Smaragd

Nyugtató mélyzöld színével méltán vált a gyógyítás kövévé, mely már a Bibliában, Szent Raffael, gyógyító arkangyal attribútumaként jelent meg. Az ókor óta szem- és látásproblémák kezelésére alkalmazzák. Ezen gondolatmenetet továbbvíve: segíti belső szemeink felnyitását, a belülről fakadó tisztánlátást.
Az utazók védelmi köveként tartják még számon, mivel viselőjének segít hűségesnek maradni eredeti értékrendjéhez, illetve szeretteihez. Ezen tulajdonsága miatt láthatjuk egyre több eljegyzési gyűrű díszköveként.

A segítség köve: Gránát kő

Mélyvörös színe eltér a rubin szenvedélyességétől. Annak hűvösebb, higgadtabb változata. Méltán viseli a “Segítő” nevet, hiszen az élet minden területén támogatóan hat. A népgyógyászati feljegyzésekből is kiolvasható, hogy a gránát követ évszázadok óta használják az anyagcsere serkentésére, így méregtelenítésre, a szerevezet öngyógyító erejének fokozására, a csontok erősítésére.
A katonák kardmarkolatukba foglalták, egyes kultórákban a húsukba vájták, mert tudták, a kő oldja a félelmet és a szorongást; segít helytállni a legnehezebb helyzetekben is.

A legszerényebb: Korund

Rubin, zafír: őket ismerjük. Azt már kevesen tudják, hogy mindkét drágakő valójában egy-egy korund változat. Így szegény korund csak indirekt módon közismert. Közös, korund tulajdonságuk az, hogy oxidásványok. A színbeli eltérést a “szennyeződések” okozzák. A rubin vörösét a króm, a zafír kéklő erejét a titán jelenléte idézi elő. További érdekesség, hogy a szintén ritkaságnak számító Padparadscha is, bár színe a rubinéhoz közelebb áll, mégis a zafír egy változatának számít a szakemberek szerint.

Az ásványok csiszolt változatai a drágakövek. Színük, ragyogásuk mindenkit megragad. Spirituális erejükre érdemes figyelemmel lenni, hiszen úgy támogatják viselőiket, hogy az közben csak fürdőzik az ásványok pompájában. Mindegyik egyedi, sajátos varázzsal és soha ki nem merülő megújuló képességgel. Ismerjük meg őket, viseljük őket, ajándékozzuk őket, hogy harmóniába kerülhessünk általuk a Földdel.