Gyermekkori halláskárosodás

A halláskárosodás eléggé felkapott téma lett az utóbbi időben, különösen a fiatalokat és az idősek körében elterjedt hallásvesztés került előtérbe. Ugyanakkor egy rendkívül fontos célközönségről rendre megfeledkezünk: a gyerekekről. Kisgyermekkorban a hallás rendkívül sérülékeny, mivel a picik füle kevésbé képes kezelni a bejövő impulzusokat, mint egy felnőtt ember füle. Ezért elengedhetetlen, hogy minél előbb elkezdjük alkalmazni esetükben a megfelelő intézkedéseket a hallásuk védelme érdekében.

Az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek a gyermekek körében elterjedt hallásvesztésre irányulóan. Egy németországi tanulmány bebizonyította, hogy 8-ból 1 gyermek szenved halláskárosodásban, és a fiúk kevésbé jól hallanak, mint a lányok. Egy amerikai tanulmány pedig azt is világosan megmutatja, hogy a halláshoz kapcsolódó betegségek jelentősen megnőttek a gyermekek és fiatalok körében. Ezen túlmenően, az antwerpeni egyetem tanulmánya azt mutatja be, hogy négyből három gyermek szenved alkalmi fülcsengéstől, ötből egy gyerek esetében pedig állandó jelleggel megmarad a tinnitus.

A hallásvesztés okai

Az okok, melyek halláskárosodáshoz vezetnek a gyermekek körében elsősorban a közvetlen környezetükben keresendőek, mint például a játékok állandó zaja. Vannak, amik még ennél is hangosabbak. Az autóduda, a hangos vasúti kereszteződések, a szirénák, a fűnyíró, a hangszórók, stb. A szociálisan hátrányos helyzetű családokban nevelkedő csemeték szenvednek a legtöbbet ebben a tekintetben.

Az otthon zaja is veszélyforrást jelent a kicsik számára, a televízió és más elektronikus eszközök elég sok decibelt termelnek. Egy másik kockázati tényező, azok a játékok, amelyek mindenféle hangot adnak ki magukból. Természetesen a gyerekek ezekkel játszanak a legszívesebben, de ezek használatát minimálisra kellene csökkenteni, mert vizsgálatok kimutatták, hogy bizony vannak köztük olyanok, amelyek megsüketítik a gyerkőcöket. A valamivel idősebbeknél különös kockázattal jár az MP3 lejátszó és a mobiltelefonok használata, mivel lehetővé teszi számukra, hogy rendkívül hangos zenét hallgassanak velük. Ezek az MP3 lejátszók és a mobiltelefonok is maradandó halláskárosodást okozhatnak.

Egy másik tendencia az egyre népszerűbbé váló és egyre könnyebben elérhető fesztiválok, amelyeket előszeretettel látogatnak gyermekes családok, valamint a tizenévesek. Azonban ezek szintén kockázatot jelentenek a gyermekek számára. Különösen akkor, ha a szülő a nyakába ülteti csemetéjét, mellyel lehetővé teszi számára, hogy jobban lásson, viszont, ezzel a tömeg fölé emeli, így jobban kitéve a zajhatásoknak.

A hallásvesztés következményei

A halláskárosodás a gyermekek körében általában fokozatosan történik, így gyakran nem válik nyilvánvalóvá, amíg a csemete növekszik. Ha ők zaj általi hallásvesztésnek vannak kitéve, akkor az kiválthat álmatlanságot és stresszt egyaránt. Ezenkívül azok, akiknek nem kezelik a halláskárosodását, gyakran a nyelvi fejlődése is akadályba ütközik.