Villanymotor a gyártásban: a legfőbb felhasználási területek

A milliónyi felhasználási területtel rendelkező villanymotor hallatán talán leghamarabb az elektromos autók jutnak eszedbe: mivel bennük is ez az elektromos energiát mozgási energiává átalakító szerkezet duruzsol. Most a villanymotor egy másik fő felhasználási területébe teszünk betekintést: megnézzük, milyen gyártási folyamatok során használják őket.

Hogy teljes legyen a kép, mielőtt gyártási felhasználásról beszélünk, gyorstalpalóként azt is bemutatjuk, egyáltalán mire jók a villanymotorok. Legeslegegyszerűbben megfogalmazva ennek az elektromos hajtástechnikának a célja, hogy az elektromos energiából mozgási energiát képezzen. Mutatjuk hogyan.

Így lesz elektromosságból mozgás

A villanymotorok szerkezetét két fő rész alkotja: állórész és forgórész. Az állórész, miután váltakozó áramra csatlakoztatják, mágneses mezőt generál, aminek hatására a forgórészben (illetve a benne lévő tekercsben) feszültség indukálódik. Az így kialakuló áram és indukált feszültség kölcsönhatása idézi elő a forgó mozgást: ezt a kölcsönhatást hívják elektromágneses indukciónak.

A hajtómű szerepe

Ha villanymotorról beszélünk, akkor elengedhetetlen ismerni a hajtómű fogalmát is. Ez az eszköz teszi ugyanis “felhasználhatóvá” a villanymotor teljesítményét. Mit jelent ez a gyakorlatban? A villanymotor forgatónyomatékát és fordulatszámát alakítja át úgy, hogy azok kiszolgálják az adott felhasználási igényeket: legyen az egy mozgólépcső, vagy egy ipari fúrógép.

Villanymotor a gyártásban

Képzeljünk el egy terméket, és annak a gyártását. A termék alkatrészekből áll, amelyeket meg kell munkálni, majd a kész alkatrészeket össze kell szerelni. Egy gyártósoron ilyen folyamatok ismétlődnek, és meglepően sok részét villanymotorok segítségével végzik. Bemutatunk három klasszikus példát.

Megmunkálás

Fúrás, esztergálás, marás, köszörülés, csiszolás, vágás – ezek az anyagmegmunkálási módszerek mind forgómozgáson alapulnak. A forgómozgást pedig villanymotorokból nyerik ki: legyen az egy fúrógép forgórésze, egy körfűrész, vagy egy marógép tengelye.

Összeszerelés

A már megmunkált, beépítésre kész alkatrészek összeszerelése is sokszor automatizált gyártósoron történik. Az alkatrészek mozgatása, megfelelő helyre illesztése, gépesített csavarozás is villanymotorok segítségével történik.

Mozgatás

Legyen szó egy futószalag mozgatásáról, vagy egyéb görgős, liftes – jóformán bármilyen – mozgatásról, a mozgási energia előállítása legtöbbször villanymotorral történik.

Természetesen a gyártás csak egy a villanymotorok széles felhasználási területei közül. A gépek, melyek villanymotorral működnek, szinte véget nem érő listát alkotnak – gondolj csak bele, hogy otthon a porszívód is így működik (a forgó mozgást a speciális kialakítású ventilátor kapja meg, amely így szívó hatást eredményez), de ugyanígy a kézi botmixered késeit is villanymotor forgatja. Egy egészen kis méretű villanymotorra példa a telefonodban a rezgést előállító szerkezet is: ez esetben egy miniatűr villanymotor tengelyére egy kis tárcsát erősítenek, de eltolt középponttal, így a gyors forgómozgás révén vibrációs (rezgő) hatás lép fel.

Villanymotorok a Lenze-től

Az 1947-ben alapított német cég, a Lenze professzionális villanymotorokat gyárt. Kínálatukban megtalálhatók mind a szervómotorok, és a klasszikus háromfázisú AC motorok is – ez utóbbi termékek rendkívül széles teljesítménytartományban (0,12 kW-tól 45 kW-ig) érhetők el, így számos különböző gépfeladathoz igazíthatók.

Legfőbb előnyei:

  • Hatékonysági osztályok szerint többféle modell szerepel a termékpalettán.
  • Helytakarékos, egyszerűen felszerelhető a szintén a Lenze által gyártott hajtóművekre is.
  • Az alkalmazás-orientált moduláris rendszer sokoldalú felhasználást tesz lehetővé széleskörű gépfeladatokhoz.
  • Dugós csatlakozói gyors csatlakozást biztosítanak, így a szervizelés is könnyedén történik.

Ismerd meg részletesebben is a Lenze villanymotorokat!