Római Strandfürdő

Az Óbudán található Római Strandfürdő igen kedvelt a látogatók körében, a nyári hónapokban sokan keresnek felüdülést a kellemes környezetű csúszdákkal jól felszerelt strandon. Az élménymedence és a gyermekmedence kifejezetten népszerű a kisgyermekes családok körében.

Az óbudai Aquincum már a rómaiak idején szent helyként tisztelt, és ismert vízforrás volt. A régészeti ásatások során feltárták az akkori szentély alapfalait, és a forrásfoglalás nyomait igazoló építmény részleteit is. A rómaiak az ivókúrán, és a fürdésen kívül lőpormalom hajtásra is felhasználták a forrásvizet. A középkorban, Mátyás király uralkodása idején az itt fakadó források még összefüggő tavat alkottak, amely mellett egy kórház is működött az írásos emlékek szerint.

1930-ban alakult meg a Római Fürdő Rt, majd 1964-ben nyílt meg az újjá épített strandfürdő, amely napjainkban is a korabeli strand képét őrzi. A tervekben szerepelt egy gyógyszálló építése is, de ez nem került megvalósításra. A tó fenekén feltörő forrásvizeket úgynevezett forrásfoglalással fogták meg.

Kétezerben a strandfürdőt jelentősen modernizálták, 3 medencéjét szűrő-forgató rendszerrel látták el. Létrehoztak egy élménymedencét a korábbi strandmedencéből, és kényelmi elemekkel pezsgőztetővel, nyakmasszázzsal és csúszdákkal gazdagították. A gyerekmedencéjéből pedig napjaink igényének megfelelő játékparadicsomot hoztak létre.

A Strandfürdő Műemléki védettség alatt áll, területe is meglehetősen értékes, még az idős faállománya is védettséget élvez.

A víz összetétele

A langyos hőmérsékletű karsztvizek csoportjába tartozó stabil alacsony oldottanyag-koncentrációjú kalcium-magnéziumkarbonátos víz.

A Strandfürdő szolgáltatásai

A Római Strandfürdő csak a nyári szezon idején üzemel, igen kedvelt az ide látogató családok számára, a kisebbek részére van játszótér és a csúszdaparkban gyerekcsúszda és családi csúszda is. A hatalmas csúszdapark különböző magasságú gyerekek mérete alapján van kialakítva. A rafting, a turbó, és a kamikaze csúszdák csak 120 cm vállmagasság feletti gyermekek számára használható.

Szauna részleg

A Strandfürdő szauna részlegében található egy 60-70 Celsius fokos száraz gőzkamra, és egy 40-50 Celsius fokos nedves gőzkamra.

A fürdő területén különféle vendéglátó egységek várják a látogatókat, a parkolás ingyenes a vendégek részére.

Megközelítése

1031 Budapest, Rozgonyi Piroska u. 2.

Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető: autóbusszal 34-es 106-os; HÉV-vel a Békásmegyer-Szentendre vonalon.

Nyitvatartás

Nyári strandként üzemel, naponta 09:00-20:00 óra között, pénztárzárás 19:00 óra.