Ágytámla kiválasztása

Egy bútoráruház ágyosztályán jutott eszembe, mennyire fel lehetne dobni egy hagyományos ágyat egy egyedi ágytámlával. A legtöbb hagyományos franciaágy esetében az ágy már fel van szerelve ágytámlával, ami harmonizál az ágy anyagával. Anyagában létezik fa, fém, valamilyen textillel behúzott és még rengeteg változat. Ezek az ágytámlák határozzák meg leginkább az ágy hangulatát.

Amennyiben maga az ágy mérete, anyaga, stílusa tetszik, de az ágytámla nem, érdemes átgondolni, lenne-e olyan ötletünk, amivel feldobható a hangulata. A legegyszerűbb természetesen ha van kárpitos, vagy asztalos ismerősünk, esetleg akár mi magunk sem idegenkedünk egy kis barkácsolástól, ha eleve olyan ágyat választunk – ebben az esetben – ami nem rendelkezik ágytámlával, és mi alakítjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Néhány tipp az ötleteléshez. Az ágytámla méretétét mindig a szoba méretéhez igazítsuk. Egy kisebb enteriőrben nagyon furcsán hathat egy széles és magas ágytámla, hiszen ennek a nagy egybefüggő felületnek sok térhangulati hatása van. Javasolt kisebb enteriőrbe kisebbet, nagyba pedig nagy, akár egészen fejedelmi méretű ágytámlát választani, mert ezzel nagyon különleges hangulatot tudunk elérni. Az ágy szinte minden esetben többfunkciós, hiszen sokszor nem csak alvásra, hanem olvasásra, tévézésre is használjuk. Saját kialakítás esetén érdemes nem sima egyszerűt tervezni, hanem olyat, amiben tárolási lehetőséget is kialakítunk.

Nagyon jó ötletként láttam az IKEA ágyosztályán egy körülbelül 30 centiméter szélességű ágytámlát, ami egybe van szerelve az éjjeliszekrényekkel, úgy hogy az ágytámla két oldalán ki- illetve betolhatóak. Azért jó megoldás, mert összepakolt állapotában az éjjeliszekrények elrejthetőek, de kiváló tárolási lehetőséggel szolgálnak.