A szecessziós enteriőr

A sorozatgyártás korában ma is sokan vágynak valami egyedire, különlegesre. A mai világ racionalizmusa mellett jól esik ránézni egy sajátosan tekeredő vonalra, díszes, színes formára. A szecesszió emiatt ma is rendkívül népszerű stílus. Ám egy szecessziós enteriőr létrehozása nem kevés utánajárást és vastag pénztárcát követel.

A szecesszió az egyik utolsó korstílus, amely minden képző- és iparművészeti műfajban megjelent, és maradandót alkotott. Egy igazi szecessziós enteriőrben a szőnyegtől kezdve a bútorokon át a csillárig mindennek egységben kell lennie.

Úgy gondolták, hogy igazán szép tárgyak létrehozásához képzőművészek és kézművesek együttműködése szükséges. Számos magyar festő, mint Rippl-Rónai József, Nagy Sándor vagy Körösfői-Kriesch Aladár tervezett bútorokat, kárpitokat, szőnyegeket. Az ilyen közös munka nyomán kivételesen szép, teljesen egyedi, különleges díszítésű berendezési tárgyak születtek, melyek már a maguk korában sem voltak olcsók.

Ezek a tárgyak nem csak gazdagon díszítettek, de minden praktikus elemük egyben dísz is, legyen az karcsú öntöttvas oszlop, kerámia virágtartó vagy széktámla. Uralkodók a természeti formák: virágok, fák, furcsa állatok, tekergő indák és egyedi ívű hullámvonalak. Szerették az aranyozást, a csillogó felületeket, a színes üvegeket, mindent, ami opálos, irizáló vagy gyöngyházfényű. Akkor vagyunk szerencsés helyzetben, ha az épület, a lakás a 19. század végén vagy a 20. század elején épült. Így megfelelő méretű és belmagasságú szobáink vannak. Még jobb, ha megmaradtak egyes eredeti részletek, például kilincsek, rácsok, esetleg burkolatok. Ezek pótlása ugyanis nehéz feladat. Eredetit nem könnyű találni. Igaz, a stílus népszerűsége odavezetett, hogy ma már egyre több mester hagyományos eljárással elkészíti a korabeli tárgyak kópiát: lámpákat, asztali díszeket, üvegtárgyakat, olykor bútorokat is. Kaphatók a szecessziós formavilágot idéző tapéták, festéshez való sablonok. Sok kortárs iparművész, aki maga is rajongója ennek a stílusnak, a szecesszió ihlette tárgyakat készít. Ezek méltó kiegészítői lehetnek az eredeti daraboknak.

A szecessziós enteriőr intim, otthonos hangulatú, ahol a míves, lendületes díszítésű, gondolatgazdag tárgyak között mindenki különlegesnek érezheti magát.